Βελούδινη Φάβα
Συστατικά
Υλικά
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- 200 γρ. ελληνική φάβα βιολογική «οι γουμένισσες»
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- Πιπέρι & αλάτι
- ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών και 1.200 γρ. νερό)
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω βραστό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να βγάλει χρώμα το νερό.
- Σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με τον ζωμό. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.
- Ρίχνουμε την φάβα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε με ψημένα τοματίνια και κρεμμύδια σε ροδέλες, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι & πιπέρι.