Βελούδινη Φάβα

Συστατικά

Υλικά

 

  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 200 γρ. ελληνική φάβα βιολογική  «οι γουμένισσες»
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι & αλάτι
  • ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβο λαχανικών και 1.200 γρ. νερό)
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

 


 

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω βραστό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να βγάλει χρώμα το νερό.  
  • Σουρώνουμε τη φάβα σε ένα άλλο μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
  •  Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης.
  •  Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με τον ζωμό. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
  • Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.
  • Ρίχνουμε την φάβα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 Σερβίρουμε με ψημένα τοματίνια και κρεμμύδια σε ροδέλες, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι & πιπέρι.

Oi Goumenisses Copyright © 2024 Web design Hexabit - W3C - AChecker - Pagespeed