Αλμυρή babka με pesto βασιλικού και φέτα Οι Γουμένισσες
Συστατικά
Το babka είναι ένα πλεκτό ψωμί με προζύμι ή μαγιά που απλώνεται και αλείφεται με μια γέμιση από τυρί ή pesto στην αλμυρή της εκδοχή και σοκολάτα, κανέλα ή φρούτα στη γλυκιά της και στη συνέχεια τυλίγεται σε ρολό και πλέκεται πριν από το ψήσιμο.
Προέρχεται από τις εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας και της Ουκρανίας και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19 ου αιώνα.
Είναι δημοφιλές στο Ισραήλ και στην εβραϊκή κοινότητα αλλά και τόσο διαδεδομένο και αγαπητό σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Σε αυτή τη συνταγή έχει χρησιμοποιηθεί για γέμιση το αλμυρό pesto βασιλικού με φέτα από την ελληνική εταιρεία Οι Γουμένισσες . Μια εταιρεία με εξαιρετικά προϊόντα από την Θεσσαλονίκη με σεβασμό στην παράδοση και την πρώτη ύλη.
Υλικά:
- 200 γρ. pesto βασιλικού με φέτα Οι Γουμένισσες
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 300 γρ. φρέσκο αγελαδινό γάλα
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για την φόρμα
- 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 15 γρ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. ασπράδι αυγού
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το γάλα μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε τόσο όσο να είναι ανεκτό στο χέρι μας. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε την νωπή μαγιά ψιλοκομμένη μαζί με την ζάχαρη και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το γάλα με την μαγιά , το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ.
Μετά από τρία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο για 25 λεπτά συνεχώς στη μεσαία ταχύτητα. Ακολούθως βουτυρώνουμε πολύ καλά τα τοιχώματα ενός ψηλού μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε πολύ καλά με διαφανή μεμβράνη να μη βγαίνει αέρας από πουθενά και την βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη ημέρα αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη σε φύλλο 40 Χ 30 εκ.. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το πέστο βασιλικού φέτας.
Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ σφιχτό ρολό από την μακριά πλευρά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση δημιουργώντας δυο μακριές λωρίδες. Πλέκουμε τις δυο λωρίδες μεταξύ τους σε κοτσίδα και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Μεταφέρουμε την κοτσίδα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα και στη συνέχεια με ένα πινελάκι περνάμε την λαδόκολλα με βούτυρο. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις. Αλείφουμε την επιφάνεια της babka με ασπράδι αυγού με ένα πινελάκι με προσοχή για να μην ξεφουσκώσει. Ψήνουμε για 40 - 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Οταν είναι έτοιμη ξεφορμάρουμε με την βοήθεια τη λαδόκολλας και αφήνουμε να κρυώσει η babka πάνω σε σχάρα.