Στην καρδιά της Μακεδονίας, ανάµεσα σε δυο πεδιάδες, εκεί που συναντώνται οι νοµοί Πέλλας και Κιλκίς, υψώνεται το όρος Πάικο. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει στα 1.650 µέτρα και αν µοιάζει να υστερεί σε ύψος, κερδίζει σε οµορφιά. Πυκνοφυείς εκτάσεις µε οξυές, βελανιδιές και καστανιές, αλλά και πλούσια βλάστηση, διασχίζονται από ποτάµια και χειµάρρους και συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.
Γνωστό για τις πηγές του, το Πάικο είναι ένα εύφορο βουνό που ευνοεί τις οπωροκαλλιέργειες και φιλοξενεί στα εδάφη του το σπάνιο αµπέλι που δίνει το ονοµαστό ξινόµαυρο κρασί «Γουµένισσα».
Η οινική παράδοση της περιοχής που ανατρέχει βαθιά πίσω στο χρόνο, διατηρείται ως σήµερα από πλήθος οινοπαραγωγών και έχει εντάξει τα εντάξει τα χωριά του Πάικου στους «Δρόµους του Κρασιού» της Μακεδονίας.
Η γραφική κωµόπολη της Γουµένισσας, µόλις 70 χιλιόµετρα από τη Θεσσαλονίκη, φηµίζεται για το τσίπουρο και το καλό κρασί της, αλλά και για το εξαιρετικό νερό που φτάνει στις βρύσες της κατευθείαν από τις πηγές του Πάικου.
Η ιστορική κρήνη στην κεντρική πλατεία αποτελεί σήµα κατατεθέν της Γουµένισσας, που, µε τους δεξιοτέχνες µουσικούς της, έκανε γνωστό το όνοµά της στα πέρατα του κόσµου.
Στην ανατολική πλαγιά του Πάικου, σε απόσταση 5 χιλιοµέτρων από τη Γουµένισσα, βρίσκεται η Γρίβα, xτισµένη πλάι στο µεγαλύτερο καστανόδασος της χώρας.
Με έντονη τοπική φυσιογνωµία, λιθόκτιστα σπίτια και νερόµυλους που χρονολογούνται από το 817, η Γρίβα έχει ένα φιλόξενο πληθυσµό και δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους που ταξιδεύουν µε τα χορευτικά τους συγκροτήµατα σε όλο τον κόσµο και κάθε χρόνο οργανώνουν τη «Γιορτή του Κάστανου», συγκεντρώνοντας στην πλατεία του χωριού πλήθος ανθρώπων.