Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο με «μουστάρδα Θεσσαλονίκης»
Συστατικά
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
• 500 γρ. κιμά
• 1/2 κρεμμύδι
• 80 γρ. ψωμί του τοστ
• 25 ml γάλα πλήρες
• 25 ml ελαιόλαδο
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
• ξύσμα από ένα 1/2 λεμόνι
• 1/2 αυγό
• 1/2 σκ. Σκόρδο
• αλάτι
• πιπέρι
Για τις πατάτες
• μισό κιλό πατάτες
• χυμό από 1/2 λεμόνι
• 2 κ.σ. μουστάρδα Θεσσαλονίκης «οι γουμένισσες»
• 50 ml ελαιόλαδο
• 50 ml λευκό κρασί
• 200 ml νερό
• 2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
• 1/2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
• αλάτι
• πιπέρι
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το προσθέτουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ακι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στο μούλτι θρυμματίζουμε το ψωμί του τοστ μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και αναμειγνύουμε με τα ψίχουλα, το γάλα, το ελαιόλαδο, 1 αυγό, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα κάνουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας.
Για τις πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες στο μέγεθος που μας αρέσει. Τις βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε το χυμό , τη μουστάρδα Θεσσαλονίκης, το ελαιόλαδο , το κρασί, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε σε ένα ταψί να καλύψουν τον πάτο οι πατάτες και τα υγρά μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μετά προσθέτουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 40 λεπτά σκεπασμένα και για άλλα 20 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε με μουστάρδα Θεσσαλονίκης ή βελούδινη μαγιονέζα «οι γουμένισσες»